пʼятницю, 19 серпня 2022 р.

«Свято Спаса святкуємо – радість людям даруємо».

     19 серпня одне з дванадцяти найбільших християнських свят – Преображення Господнє (або як у народі зазвичай називають Великий Спас та яблучний Спас). За церковним звичаєм цього дня освячують яблука, груші, мед, бджолині стільники та обжинкові вінки чи жмут колосся жита й пшениці. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що все від людини до рослини повинно бути присвячене Богу як його творіння.
    Щоб урізноманітнити літо в бібліотеці, аби воно читачам запам'яталося, сьогодні після служби Божої односельчани та учасники клубу «Недільна світлиця» з освяченими кошиками зібралися в Гаврилівській центральній бібліотеці на годину народознавства «Свято Спаса святкуємо – радість людям даруємо». Завідувачка бібліотекою Марія Мельник привітала з святом і розповіла про народні звичаї, традиції святкування. До розмови долучилися присутні, які розповідали про різні назви цього свята, його історію, особливості та народні прикмети на Спаса, ділились рецептами традиційних страв, співали церковних пісень «За все Тобі я дякую», «Люблю Тебе», «Лине пісня про Ісуса» тощо.
     Присутні ще довго не розходились, обмінювались враженнями, обговорювали спільні справи, смакували виноградом, червонобокими яблуками, жовтими соковитими грушами, сливами з домашнього саду, і звичайно ж, медом! На згадку фотографувалися, робили селфі біля фуршет-виставки. Свято вдалося на славу та залишило позитивні враження від цікавого та пізнавального святкування.
     Марія Мельник побажала всім міцного здоров'я, Божого милосердя та перемоги.
 

 
  



Немає коментарів:

Дописати коментар