середу, 20 жовтня 2021 р.

Свято-гостина «Яблучко стигле, смачне і наливне»

      21 жовтня відзначається Всесвітній день яблук. Яблуня родом з Малої Азії, звідки переїхала до Палестини і Єгипту, а звідти до Європи. Яблука почали вживати в їжу понад 8,5 тисяч років тому. Смакові та цілющі властивості яблука розхвалені ще в рукописах, знайдених у єгипетських пірамідах і гробницях. Навіть комп’ютерна компанія Apple Makintosh обрала своїм символом яблуко. До України свято прийшло з Великобританії, але частіше українці свято яблук пов’язують з яблуневим Спасом, що святкується у серпні. Яблуня на Україні – найпопулярніше фруктове дерево, тому і заслуговує на таке свято. Восени багатий урожай яблук символізує достаток та благополуччя українських родин, а також здоров’я, життєву силу, молодість, любов.
     Напередодні Всесвітнього дня яблука в Гаврилівській центральній бібліотеці відбулося свято-гостина «Яблучко стигле, смачне і наливне», ініціатором якого була завідувачка бібліотекою. Гостями свята стали учні 8-А класу Гаврилівського ліцею з класним керівником Світланою Петрик.
     Під мелодію пісні «Яблука падали» К. Шимків і мультимедійною презентацією «Всесвітній день яблука» розпочалося свято. Ведучі Аліна Глинчак, Володимир Мельник та Тетяна Стрільчук ознайомили присутніх з історією виникнення даного свята, розказали про символічне значення яблука - його корисні властивості, переглянули відеоролик «Про користь яблук», почули поезії М. Рильського, А. Малишка та міфи про яблука.
    Цікавою та пізнавальною була «Яблучна вікторина», яку провела Марія Мельник, присутні з великим задоволенням відповідали на питання. Здивували присутніх «Яблучні ігри», де один одного годували яблуками з закритими очима. Багато веселощів і яскравих емоцій у дітвори викликали «яблучні» пазли.
     Під час «яблучних посиденьок» під ліричну мелодію пісні «Яблука» В. Синиці гості із великим задоволенням ласували стиглими, свіжими яблуками, солодким запашним яблучним пирогом з корицею, узваром приготовленим завідувачкою бібліотеки.
     Святкове, казкове естетичне оформлення в «яблучному стилі» сприяло гарній атмосфері свята.
     Вчитель Гаврилівського ліцею Світлана Омельянівна та учні щиро подякували Марії Мельник за гарне, «смачне» свято та творчу співпрацю.
    Стиглі, соковиті, великі, маленькі, смачні, червонобокі яблука стали сьогодні головними героями. Адже яблуко – скарбниця вітамінів, корисних мікроелементів. Воно символізує здоров’я і життєву силу, молодість, любов.







Немає коментарів:

Дописати коментар