пʼятницю, 7 травня 2021 р.

День пам’яті і примирення. День Перемоги. Свято зі сльозами на очах.

       Цього дня по всій Україні вкриваються весняними квітами і величні пам’ятники, і скромні обеліски. Це означає, що пам’ять народна жива, що подвиг загиблих – незабутний. Свято Перемоги – це свято зі слізьми на очах, це свято радісне і гірке. Радісне, бо принесло на нашу землю мир, гірке, бо ціна цієї радості – життя мільйонів наших співвітчизників.
     В Гаврилівській центральній бібліотеці пройшла година пам’яті до дня Перемоги над фашизмом у Другій світовій війні. Марія Мельник ознайомила присутніх про події Другої світової війни та її вплив на Україну, про антигуманну сутність тоталітарних режимів та важливість неповторення їхніх злочинів у ХХІ ст. Василь Грицків, староста села розповів про наш край в роки другої світової війни, про односельчан-учасників війни, які викарбовані на обеліску.
        Під звук мелодії пісні "Степом" прозвучали вірші про героїчний подвиг, незламну мужність та тяжкі страждання нашого народу у виконанні Анастасії Литвинишин, Володимира Мельника, Аліни Глинчак та Тетяни Стрільчук          
     Дорогою ціною заплатив український народ у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939-1945 років. Вже минуло цілих 76 років з тієї травневої ночі, коли замовкли останні постріли гармат, настала тиша, прийшов мир, довгожданий, вистражданий, оплачений найвищою ціною, ціною крові і сліз. Все далі відходять грізні і важкі роки Другої Світової війни, але не згасає пам’ять про тих, хто віддав своє життя і захистив рідну землю від ворогів.
     Потім пішли до обеліска, схилили голови перед світлою пам’яттю тих, хто віддав своє життя за врятування рідного краю, увійшовши в безсмертя , поклали квіти, помолилися і вшанували хвилиною мовчання.




Немає коментарів:

Дописати коментар