понеділок, 25 лютого 2019 р.

Вечір-реквієм "Неоголошена війна"

 
Майдан став символом боротьби за гідність кожного українця та свободу української нації, символом утвердження прагнення народу до європейського майбутнього. За ці ідеали віддали свої життя Герої Небесної Сотні, пам’ять яких сьогодні, 24 лютого вшанували в Гаврилівській сільській бібліотеці Переріслянської ОТГ.
 
Розпочалась година-реквієм виконанням Гімну України. У вступному слові завідуюча бібліотекою Марія Мельник сказала, що цими днями вшановуємо п’яту річницю трагічних подій Революції Гідності, час масових розстрілів Героїв Небесної Сотні. Цей день назавжди увійшов в історії України і закарбувався в нашій пам’яті як символ жертовності. Герої не вмирають! Ні в наших серцях, ні в спогадах – ніколи не помруть!
  

 
Ведучі Іванна Одокій і Роман Мельник за сценарієм відтворювали ті страшні події, що відбувались на Майдані. Звучали пісні "Мальви", "О Мати Божа" , "Над землею туман" у виконанні Христини Хабайлюк. Іванна Одокій з трепетом у серці виконала пісні "Серце плакало", "Чорна квітка", душевною і тривожною піснею "Небесну сотню, Господи, прийми" Володимир Коваль доповнив захід.
    На мультимедійному екрані під мелодію пісні "Пливе кача по Тисині" відтворені імена з фотографіями учасників Майдану. Учні читали вірші «Рве серце, біль, мов буря простір», «У слізній хмарі Україна», «Ніколи не вмре Україна!» і ін. В ході заходу переглянули фільм «Хоробрі воїни Майдану».
    Зворушливо представлена сценка у виконанні Вікторії Куєвди і Володимира Мельника про Ангелів на небі, які з'являються загиблим Героям… І Бог забрав їх до себе, всіх до одного, героїв з чистими душами, та наказав берегти свій народ, боронити від ворога. З тих пір, синочку, наші Ангели-охоронці ось такі, вродливі, сміливі, загартовані у бою воїни… Вони бережуть нас! 









    На пам’ятному заході були присутні: депутат Івано-Франківської обласної ради, Михайло Іваночко, голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак та голова ГО "Надвірнянське районне об'єднання воїнів АТО", депутат міської ради Олег Туєшин, отець Юрій, в.о.старости села Гаврилівка Василь Грицяк. 
   
Михайло Іваночко пригадав події Революції Гідності, в яких безпосередньо брав участь і наголосив, що ті емоції і почуття неможливо забути. А ще відзначив, що серед загиблих Героїв Майдану - 19 свободівців. «Ми українські націоналісти боротимемось за Соборну Самостійну Українську державу до переможного кінця, заради наших загиблих побратимів. Цього року Україна матиме можливість стати на шлях до гідного майбутнього через чергові вибори. Тож я закликаю, роблячи вибір на користь того чи іншого кандидата, пам’ятати про Героїв Майдану і Героїв московсько-української війни, не зганьбити їх чести та обрати українську владу. Слава Україні! Героям Слава» - наголосив свободівець.   
    Звертаючись до присутніх голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак відзначив, що єдність на Майдані зіграла вирішальну роль. «Саме єдність в поглядах і прагненнях допомогла українцям здобути перемогу на Революції Гідності. Тож будьмо єдиними сьогодні і вірмо в перемогу над московією!».
   
Боєць московсько-української війни Олег Туєшин подякував мешканцям Гаврилівки за волонтерську допомогу, яку вони щораз передають бійцям на східний фронт і наголосив, що кожен повинен тим чи іншим чином докластися до української перемоги і це можна буде зробити вже на чергових виборах президента України. 
    На вечір прийшли учасники Євромайдану і АТО нашого села Андрій Гуменюк, Мирон Романюк. Василь Грицяк в.о. староста села наголосив, щоб ми пам’ятали і не забували таку страшну сторінку в історії нашої країни та подякував завідуючій Марії Мельник, за те, що вже традиційно п’ятий рік поспіль організовує такі заходи в Гаврилівській бібліотеці.



     Марія Мельник ознайомила учасників та гостей з представленою виставкою–інсталяцією «Героям слава!» та презентувала альбом "Відважні герої твої, Гаврилівко".
   Завершили вечір-реквієм вшанування Героїв Небесної Сотні спільною молитвою та хвилиною мовчання. Під орудою отця Юрія Виксюка заспівали гімн «Боже великий, єдиний нам Україну храни».





Немає коментарів:

Дописати коментар