середу, 3 травня 2017 р.

Історичний екскурс.


   Весь світ цього року відзначатиме 500-річчя Реформації, яка мала і має фундаментальний вплив на європейську цивілізацію.  Україна не стоїть осторонь. На державному рівні згідно Указу Президента України від 26.08.2016 №357/2016 «Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації» будуть проводитись заходи в навчальних закладах, бібліотеках з метою визнання вагомого внеску протестантських церков і релігійних організацій в розвиток релігійної, культурної і соціальної сфери України, вияву поваги до їхньої ролі в українській історії та становленні незалежної держави.
      В Гаврилівській бібліотеці-філії облаштована тематична викладка літератури "Реформація - рух, що змінив світ", а також було проведено історичний екскурс «Мартін Лютер: життя та реформаторська діяльність».
      У XVI столітті в Європі відбулися події, які змінили уявлення як про всесвіт, Землю, так і духовний світ людини, а сама людина пізніше оголошена найвищою цінністю.
     У Західній Європі Реформація почалася з повстання німецького священика Мартіна Лютера, який 1517 року випустив знамениті 95 тез з критикою Папи Римського і католицької церкви, в яких було засуджено податки та проголошено повернення до біблійних першоджерел християнства та які набув форми релігійної боротьби проти католицької церкви і папської влади.
     Лютеранська, кальвіністська, баптистська церкви у Західній Європі виникали починаючи з XVI сторіччя, в межах єдиного європейського простору, впливаючи на українців. Перші протестантські церкви виникали на українських землях ще в Речі Посполитій. Разом з православними протестанти тоді протистояли наступу католицизму. В ті часи сформувалася полемічна релігійна література, що була написана церковно-слов'янською мовою. Вже у той час народжувалося вміння визнавати іншу точку зору і вести дискусії. Пізніші хвилі Реформації призвели до появи різних церковних громад - баптистської, євангелістської, методистської, адвентистської церков. Історично склалося, що протестантизм не був підтриманий правлячою верхівкою країн Східної Європи.
     Сучасний демократичний світ визнав цінність толерантного відношення до релігії та церковних громад і сучасна людина розуміє, що справжнє багатство – у різноманітності і вмінні разом будувати свою демократичну, незалежну державу.



Немає коментарів:

Дописати коментар