четвер, 23 лютого 2023 р.

«Її вірші, як перла многоцінні, як дивний скарб серед земних століть»

       Леся Українка є однією з найвизначніших постатей України. Історія світової культури, мистецтва, мабуть, не знає іншої жінки, гідної такого захоплення, такої вселюдської шани. Поетичний геній, сталева воля, безмежна доброта і ясність розуму, зворушлива жіночність і сила духу щасливо поєдналися в її особі.

     23 лютого в Гаврилівській центральній бібліотеці було проведено голосні читання «Її вірші, як перла многоцінні, як дивний скарб серед земних століть» з нагоди дня народження Лесі Українки, видатної української поетеси, драматургині, величного класика української літератури.
    Завідувачка бібліотекою Марія Мельник розповіла молоді про життєвий та творчий шлях поетеси, яка по собі залишила великий літературний доробок – вражаючі поеми, прозові твори, вірші, публіцистичні статті, переклади світової класики. Юнаки та дівчати слухали з цікавістю про маловідомі факти з її життя.
    Вірші «Стояла я і слухала весну», «Хто вам сказав, що я слабка» прозвучали яскраво та неперевершено у виконанні Марії Мороз. Виразно, з інтонацією декламували вірші Анна Грицяк «Скрізь плач і стогін, і ридання», «На роковини Шевченка», Оксана Іванишин «Слово, чому ти не твердая криця», «Перемога», Яна Олійник «Давня весна», «Як дитиною, бувало» та Софія Демчук «Без надії сподіваюсь!», «Як умру, на світі запалає».
      Найвідоміші вірші Лесі України має знати кожен українець, адже її слова стали "стрілами", що влучали в саме серце несправедливості: викривали всі жахливі діяння влади, говорили про недолю українського народу, звинувачували інтелігенцію у байдужості... Поетеса залишила нам твори, які й нині дарують нам надію та є дороговказом у житті.





Немає коментарів:

Дописати коментар