середу, 18 травня 2022 р.

«Вишиванку одягаємо, Україну прославляємо!»

     В третій четвер травня Україна святкує Всесвітній День вишиванки. Це свято покликане сприяти єдності, культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу, зберігати споконвічні народні традиції носінню етнічного вишитого одягу.
     Вишиванка – символ, який єднає українців незалежно від мови, якою вони спілкуються. Українську вишивку називають «молитвою без слів», а сорочка-вишиванка – є головним оберегом людини. Українська вишиванка присутня всюди: без неї не обходиться жодне національне свято, вона є невід’ємним елементом гардеробу людей, нею оздоблюють інтер’єр, без вишитого рушника важко уявити будинок справжнього українця... У ній розповідаються історії, пишуться долі. У цей день кожен охочий долучається до свята, одягнувши свою вишиванку.
    Напередодні свята вишиванки в Гаврилівській центральній бібліотеці відбулась година народознавства «Вишиванку одягаємо, Україну прославляємо!», на яку з великим задоволенням прийшли переселенці нашого села, членкині клубу «Недільна світлиця» та активні користувачі бібліотеки. До дня вишиванки в бібліотеці була оголошена акція «Одінь вишиванку сам і принеси для ВПО (переселенців)». Жінки з клубу «Недільна світлиця» першими принесли з дому свої вишиванки для переселенців, які з радістю одягали і фотографувались на пам’ять.
     Багато цікавих фактів про вишиванку розповіли ведучі свята Анна та Ірина Грицяк. В давнину люди вірили, що вишиванки наділяють людину силою рідної землі, адже знаки і візерунки, вишиті на них, мають глибоке значення. Ці символи дійшли до наших днів і зараз використовуються для оздоблення сучасних вишиванок. Продовжила розповідь про вишиванки завідувачка бібліотекою Марія Мельник. Вона звернула особливу увагу на особливості та техніки вишивки, які представлені на виставці в бібліотеці.
    В святі взяли участь Анна Грицяк, Яна Олійник, Вероніка Богдан, Ірина та Наталія Грицяк. Зачаровували своїм співом Христина Хабайлюк  піснею на гітарі  «Рідна мати моя» та «Сорочка вишиванка», Софія Демчук – «Вишиванко моя, вишиванко», жіночки бібліотечного клубу «Недільна світлиця» - «Вишиванка» та «Ой у лузі червона калина», студент Херсонського коледжу культури та мистецтв Владислав Цеханевич на гітарі виконав «Гімн України», де всі стояли і долучилися до співу та «Ой у лузі червона калина».
   З великим захопленням гості свята милувались вишитими виробами від майстринь с. Гаврилівки. За горнятком смачної кави з печивом жваво проходила дискусія. Переселенці щиро дякували за таке чудове і незабутнє свято вишиванки, яке подарувало присутнім багато приємних вражень і позитиву, адже направду було яскраво, цікаво, незабутньо і надзвичайно патріотично!
    Марія Мельник подякувала всім, хто долучився до святкування Дня вишиванки у бібліотечній світлиці.
    Присутні із задоволенням робили фотографії у вишиванці і цікавилися книгами про історію української вишивки та народного вбрання.










Немає коментарів:

Дописати коментар