неділю, 20 січня 2019 р.

Свято Маланки

  «Маланка» – народне дійство, що прийшло до нас з глибокої давнини.    На Щедрий Вечір, тобто в ніч під старий Новий рік, майже по всій Україні, традиційно ходили гурти ряджених – молодіжні ватаги, які щедрували й водили «Маланку» – своєрідний маскарад, що не має нічого спільного з християнськими віруваннями, хоча й носить ім’я преподобної Меланії – римлянки.
     Основні діючі особи – перевдягнений у дівчину нежонатий хлопець (Маланка) і, навпаки, дівчина або жінка у чоловічому вбранні (Василь), а також Дід, Баба, Циган і Циганка,Коза, Кіт, Чорт, Орач з чепігами (плугом) та ін.
   Сьогодні ця барвиста маланчина галерея поповнилася живими персонажами і в Гаврилівській бібліотеці. 
     Марія Мельник організувала і провела театралізоване дійство «Свято Маланки» з активними користувачами бібліотеки. З вечора і до самої ночі ходили по селі, де нас запрошувати від хати, до хати, там ми щедрували, співали обрядові пісні-щедрівки, танцювали та жартували. Компанію супроводжувала Маланка, в яку переодягнули молодого хлопця Романа Мельника; Василя - Валентина Сідляр; дідо –Наталія Сідляр; медсестра – Оксана Романюк; жінка - Марія Пилип’як; циганки - Світлана Макарська, Вікторія Куєвда та Наталія Шевченко; ангел - Владислава Куєвда; циган – Ярослав Макарський; щедрувальник- Софія Демчук, коза – Віктор Федюк. 
    Під орудою музичного керівника Романа Мельника звучали коляди у виконанні цих персонажів: "Старий рік минає", В місті Вифлиємі", «Витай, Ісусе, з Пречистой Діви, зроджений» та пісня «Коза»і «Ой чи є, чи нема пан господар дома».
    Театралізоване дійство вдалося на славу, дітям дуже сподобалося, а господарі до яких ходила Маланка запрошували нас ще на другий рік. 
     20 січня Марія Мельник зі своєю Маланкою брала участь у розколяді, яка відбувалась у Переріслянській ОТГ. 









Немає коментарів:

Дописати коментар