вівторок, 18 квітня 2017 р.

Великодні гаївки.

     Великодні традиції – це також і гаївки, які є весняними піснями. Великодні гаївки виконують лише протягом кількох днів на рік. Припадає це на Великодні свята. Кожна місцевість має свої традиції гаївок. Вони відображають особливості кожного регіону. Проте всі вони зводяться до танцювально-ігрових елементів, а також співів, які є обов’язковою частиною усіх гаївок. Так як до Великодня триває завжди великий піст, тому розваги починаються тільки на свята. Після служби Божої молодь та діти залишаються та починають виконувати гаївки. Традиційно це триває усі 3 дні Великодніх свят. Гаївки ведуть свій початок ще з дохристиянських часів. Вони є дуже важливим елементом народного фольклору, які, можливо, дещо змінюються з плином часу, проте не втрачають своєї важливості у розвитку української культури.
     Пополудні, після Великодньої служби Божої, біля нашої церкви пройшли великодні молодіжно-дитячі забави, до яких долучилася і наша бібліотека. Згідно стародавніх традицій діти бавилися в жмурки, водили «Подоляночку», особливо полюбляли бігати «хвоста». Весело та цікаво було дітворі брати участь у проведенні таких гаївок, адже це для них щось нове. Також проводили гаївки семінаристи Іван Молитовник та Дмитро Щербатий.
     Серед маленьких дітей популярною є гаївка «Соловійчику». Дівчата беруться за руки і водять колом гаївку, а всередині кола ще одна дівчинка, яка традиційно виконує дії, про які співають інші.
     Гаївок є дуже багато.   Бажаємо усім долучитися до Великодніх гаївок!


Немає коментарів:

Дописати коментар