пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

День українського кіно

      Щороку у другу суботу вересня святкують День українського кіно. Свято з'явилося з виходом президентського указу 12 січня 1996 року. Не зважаючи на те, що це професійне свято працівників кіноіндустрії, відзначити його може кожен українець. Адже кіно — це мистецтво, яке здатне формувати національну свідомість, протистояти ворожій пропаганді та доносити правду через екрани.

   Завідувачка Гаврилівською бібліотекою Марія Мельник старалась донести присутнім, як розвивалась кіноіндустрія в Україні, з чого все починалося. Також акцентувала увагу на іншій знаковій даті, яка варта уваги - початок діяльності кінофабрики, що нині нам відома як кіностудія імені Довженка. Цього року, 10 вересня 2024 року, виповнилося 130 років від дня народження відомого на весь світ українського кінорежисера, кінодраматурга і письменника Олександра Петровича Довженка. До цієї ювілейної дати в бібліотеці представлена книжкова виставка «Неосяжний світ Олександра Довженка».
      На захід завітали учні 7 класу Гаврилівського ліцею з класним керівником Романом Мельником. Присутні активно взаємодіяли з модератором та доповнювали захід своїми думками, зокрема класний керівник Роман Мельник і художній керівник – організатор Олександра Гайдаш. Як підсумок Дня українського кіно - переглянули короткометражні фільми «Щедрик», «Окуповані» та «Головоломка 2».
      Модератор заходу завідувачка бібліотекою Марія Мельник.







субота, 7 вересня 2024 р.

"Йосиф Сліпий - духовний борець за українську державність"

     Йосиф Сліпий – одна з легендарних постатей української історії ХХ століття. Суворий воїн духу, будитель у Франковому розумінні сенсу цього слова і невтомний трудівник. Його життя – це героїчна сага і «житіє» святого водночас. Його духовна спадщина і настанови актуальні для нас і сьогодні.
     В Гаврилівській бібліотеці пройшла година пам’яті «Йосиф Сліпий – духовний борець за українську державність» - до 40-річчя з дня смерті. Вшанувати пам’ять видатного українського церковного діяча та привернути увагу до його духовного спадку, який залишається актуальним для сучасної України, зібрались поціновувачі духовного слова.
     Завідувачка бібліотекою Марія Мельник ознайомила присутніх з біографією митрополита-мученика Йосифа Сліпого.
      Активна користувачка бібліотеки Світлана Макарська зачитала цікаві факти з життя патріарха та порекомендувала присутнім більше ознайомитися з цією великою постаттю.
    У своїх проповідях він любив повторювати: «Народе мій, стань уже раз собою! Позбудься своєї вікової недуги сварів і чварів, вислуговування чужим… Отрясися од своїх вікових недостач, піднеси свою голову, випростуй свої рамена… Покажи свою силу і вдячність, бо, шануючи своє минуле, ти ростеш у своїй могутності і славі. Тому за всяку ціну треба втримати єдність».
      Пам'ятаймо слова легендарного Йосифа Сліпого.