неділю, 17 березня 2024 р.

«Іван Мазепа – славетний гетьман України» – історичний нарис

                                                                                             

Любив Вкраїну він душею

І зрадником не був для неї

Він серцем біль народу чув…

(В. Сосюра)

     Іван Степанович Мазепа є однією з найяскравіших, найвидатніших і найсуперечливіших постатей української історії. Завдяки своїм природним здібностям, здобутій освіті, військовому вишколу гетьман Іван Мазепа став великим державотворцем, полководцем, дипломатом і культурним діячем, який створив нову ранньомодерну Україну. Його образ посідає таке ж вагоме місце і в художній літературі, живописі, музиці. Гетьмана називали зрадником і героєм, проголошували йому анафему і підносили до небес, славили й проклинали. Але ніхто не зміг заперечити того вкладу, що його вніс Мазепа у політичну та культурну розбудову України. Нам же, сьогоднішнім, цікаво знати, які ж насправді події відбувалися тоді, цікаво знати факти, щоб, опираючись на них, кожен зміг скласти своє уявлення, мати свою думку про цю історичну особу.
   З нагоди 385-ї річниці від дня народження Івана Мазепи завідувачка Гаврилівською бібліотекою підготувала історичний нарис про життя та діяльність гетьмана України Івана Мазепи та розповіла 10 цікавих фактів про нього. Присутні дізналися хто такий Мазепа, його роль в історії України, за що був покараний, за що називали вітчимом України?
   Цікаві факти: Мазепа вільно володів російською, польською, італійською, німецькою, французькою, татарською мовами та латиною; Іван Мазепа був гетьманом рекордний термін – 22 роки (8081 днів); фільм «Молитва про гетьмана Мазепу» – найдорожчий проект в історії української кінематографії, він обійшовся в $4 млн. і інші.




Немає коментарів:

Дописати коментар