неділю, 29 січня 2023 р.

«На Аскольдовій могилі поховали їх…»

     Бій під Крутами - це героїчна й водночас трагічна подія. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. 105 років тому українські війська, які складалися зі студентів і учнів старших класів під керівництвом Аверкія Гончаренка, вступили в нерівний бій з більшовицькою Червоною Армією. В умовах відсутності української регулярної армії саме українській молоді довелося стати на захист Батьківщини. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей – найкращих представників українського студентства.
    Напередодні відзначення в Україні Дня пам'яті героїв Крут в Гаврилівській центральній бібліотеці у котрий вже раз зібралися, щоб помянути той славний час, коли в офіру Батьківщини себе принесли кращі з нас. Марія Мельник, завідуюча бібліотекою ознайомила присутніх з історичними подіями в Україні та наголосила: «Щоб будувати майбутнє, треба добре знати істинну історію, любити свою країну і гаряче бажати зробити її кращою». Пройшов пізнавальний кінозал «Пам’ятаємо про Крути», присвячений далеким подіям на невеликій станції Крути 29 січня 1918 року. До перегляду документального фільму «Крути – молода кров» долучились всі присутні. Після перегляду фільму ще довго ділилися побаченим і дійшли до висновку: не можна викреслити з людської пам’яті той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність , поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя. 
Хвилиною мовчання вшанували всіх тих, хто віддав своє життя за нас, за волю, за єдність і щастя нашої української держави.  


   

Немає коментарів:

Дописати коментар