пʼятницю, 9 грудня 2022 р.

«Григорій Сковорода – український Сократ» - до 300-річчя від дня народження

     Григорій Сковорода – видатний український філософ-містик, богослов, поет, поліглот, педагог, найцікавіша постать історії українського духу, 300-літній ювілей якого ми відзначаємо цього року. Автор байок, пісень, ряду філософських творів, серед яких «Сад божественних пісень», «Байки харківські», «Убогий жайворонок». За життя Сковорода не видав жодної книги. Натомість читачі його шукали самі, масово читали та цитували, переписували рукописи та поширювали їх. Головним змістом людського існування Григорій Сковорода вважав самопізнання. Все своє життя він наполягав на освіті, протиставляючи свої ідеї ідеям церковної схоластики. Був переконаний, що Боже царство знаходиться всередині кожної людини. Сковорода вів незвичайний, мандрівний спосіб життя, за що названий українським «Сократом».
   В Гаврилівській центральній бібліотеці до відзначення 300-ліття Сковороди оформлена тематична виставка «Григорій Сковорода – український Сократ», провели літературні читання «Сковороди зоря у вічність промовля». А нещодавно відбувся круглий стіл «Григорій Сковорода – мандрівний учитель життя». У вступному слові завідувачка бібліотеки розказала про цікаві факти з життя, розкрила його багатогранну обдарованість, адже саме Г. Сковороду називають сучасники «Мандрівною академією», «людиною-університетом» своєї епохи, котрий символізує просвітництво та самопізнання усієї нашої нації. Присутні дізналися особливості його понад десятирічного навчання у Києво-Могилянській академії, педагогічної діяльності в Переяславі та Харкові, написання староукраїнською та латинською мовами творів, філософських трактатів, що виражали особисту духовну свободу поета-педагога, музиканта, філософа, і які й досі з повагою вивчають сучасники.
   Час, коли свобода нашої країни вкотре під загрозою, розуміння власної культурної ідентичності, переосмислення історичної спадщини, плекання особистої та національної свободи є особливо важливими. Звичайно, шлях українців до свободи є довгим і тернистим, до якої ми прийдемо по-справжньому лише тоді, коли кожен українець знайде її в собі. І саме тривалий 300-денний діалог із Григорієм Сковородою є тими кроками українців до свободи, що допоможуть кожному відчути актуальність його ідей для викликів сучасності.





Немає коментарів:

Дописати коментар