четвер, 19 серпня 2021 р.

«От і Спас - йде вже літечко від нас»

     19 серпня одне з дванадцяти найбільших християнських свят – Преображення Господнє або (як у народі зазвичай називають) Великий Спас та яблучний Спас. За церковним звичаєм цього дня святять яблука, груші, мед, бджолині стільники та обжинкові вінки чи жмут колосся жита й пшениці. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що все, від людини до рослини, повинно бути присвячене Богу як його творіння.
   Сьогодні після служби Божої односельчани та учасники клубу «Недільна світлиця» з освяченими кошиками зібралися в Гаврилівській центральній бібліотеці на народознавчу годину «От і Спас - йде вже літечко від нас». Зі святом привітала присутніх завідувачка бібліотекою Марія Мельник, і сказала, що на свято яблучного Спаса ми вшановуємо Ісуса Христа. 19 серпня, за 40 днів до розп'яття Христа, Ісус і три його учні (Петро, ​​Іван та Яків) піднялися на гору Фавор. Саме тут Спаситель отримав знак і дізнався, що він помре мученицькою смертю на хресті в ім'я порятунку людей, а пізніше воскресне. Спустившись з гори, Ісус велів збирати яблука, щоб освятити їх у церкві, побажала всім міцного здоров'я, всіх благ, Божого милосердя.
   Діти слухали уважно, їм це було дуже цікаво, вони слухали українські народні пісні, які співали дорослі: «Ішло дівча лучками», «Впали роси на покоси», «Ой, співаночки мої», «На долині туман», «Ой на горі два дубки».
     Присутні ще довго не розходились, обмінювались враженнями, обговорювали спільні справи. Потім за святковим столом пили чай із яблучним варенням, ласували тим, що Бог послав та невтомні руки зростили: виноградом, яблуками, сливами й грушами.
      Свято вдалося на славу!






Немає коментарів:

Дописати коментар