середу, 22 серпня 2018 р.

Буктрейлер - сучасна форма реклами книги в бібліотеці


Використання інформаційних технологій у роботі Гаврилівської бібліотеки-філії сільської ради Переріслянської ОТГ значно розширили форми і методи популяризації книги. Комп′ютер та інформаційні технології стали невід′ємною частиною повсякденної роботи. На зміну малоефективним у даний час ілюстративно-книжковим виставкам прийшов сучасний спосіб просування книг – буктрейлер.  
З англійської book – це книга, trailer – тягач, причіп, призначений для перевезення вантажів. Дослівний переклад: тягнути книгу на причепі. А простіше кажучи, буктрейлер – це короткий відеоролик за мотивами книги, кліп по книзі. Основне його завдання   яскраво  і образно розповісти про книгу, зацікавити, заінтригувати читача, спонукати до читання. 
Знявши 2-3-хвилинний ролик, що розкриває зміст книги, можна збільшити та розширити кордони читацької аудиторії. А віджет на сайті YоuТubе, що в україномовній версії звучить як «пов'язані відео», повідомить про існування цього ролика всім, хто зацікавиться подібною тематикою. Для просування і реклами книг незамінними є соціальні мережі (Instagram, Messenger,  Facebook, Twitter тощо.) а також сайти, блоги, тематичні форуми, спільноти.
Буктрейлери націлені на молодіжну аудиторію, на тих, хто має смак до віртуального мистецтва. Це, по суті, завоювання нових аудиторій. Ми стоїмо на порозі того, що практично все переміщається у віртуальний простір. Але... книжка ніколи не зникне, тим паче українськомовна.
     Створення буктрейлерів стає модним молодіжним захопленням. На сьогоднішній день жанр буктрейлера зробив великий крок вперед. Із звичайних презентацій в стилі Power Point він перетворився на справжнє мистецтво з яким цікаво працювати підліткам. Їх часто залучають до створення буктрейлерів. Судячи з їх якості та дитячої фантазії, їм це явно приносить велике задоволення. 
         Такі активні, креативні користувачі є і в Гаврилівській бібліотеці – Аліна Глинчак, Іванна Одокій, Павло Одокій. які створили  буктрейлери на свої улюблені книги - Бодо Шефера «Пес на ім’я Мані або абетка грошей», Юрія Шкрумеляка «Загублений черевичок»,
      Ці відеоролики  розміщуємо на сайті нашої бібліотеки, яке ви зможете переглянути і надіємось що сюжет книг вас зацікавив.





Немає коментарів:

Дописати коментар