неділю, 14 січня 2018 р.

Свято Маланки

Cвято Маланки – ЩедрийВечір, і Василя – старийНовийрік
А на Маланки печуть оладки,
Та не ламайте – цілі давайте!
Наша Маланка господиня,
На ополонці ложки мила.
Щедрий вечір, добрий вечір
Добрим людям на здоров’я!  
     Споконвіку, напередодні старого Нового року, за давньою народною традицією, справляють Щедрий Вечір – веселе українське свято з обрядами, забавами, скоромною їжею (піст вже минув): багатою кутею, ковбасами, пирогами, варениками, млинцями, смаженими на салі тощо. А ще випікають два спеціальні хліби «Маланка» і «Василь».
     За святковою вечерею повинна зібратися вся родина, попросити одне в одного пробачення і загадати щастя і достатку в новому році. Споконвіку традиційно в дні Старого Нового року українці відзначали день Маланки (13 січня) і день Святого Василя (14 січня).
     Серед головних обрядів на Старий Новий рік не можна не відзначити щедрування і водіння кози. «Маланка» – народне дійство, що прийшло до нас з глибокої давнини. Основні діючі особи – перевдягнений у дівчину нежонатий хлопець (Маланка) і, навпаки, дівчина або жінка у чоловічому вбранні (Василь), а також Дід, Баба, Циган і Циганка з дітьми; Коза, Кіт, Чорт, Орач з чепігами (плугом) та ін.
   Марія Мельник, завідувачка Гаврилівською бібліотекою організувала і провела тетаралізоване дійство «Свято Маланки» з  активними користувачами бібліотеки. З вечора і до самої ночі вони ходили по хатах щедрували, співали обрядові пісні-щедрівки, танцювали та жартували. Компанію супроводжувала переодягнута на козу Оксана Кейван; Маланка, в яку переодягнули молодого хлопця Віктора Шабадаса; Василя - Валентина Сідляр; дідо -Марія Мельник; медсестра - Мирослава Клим’юк; жінка - Марія Пилип’як; циганки - Світлана Макарська та Вікторія Куєвда; ангел - Владислава Куєвда; циган - Віктор Федюк; щедрувальники - Софія Демчук та Христина Данчишин. Перевізник - Ярослав Макарський. Під орудою музичного керівника Романа Мельника звучали коляди у виконанні цих персонажів: "Отворіть двері" на мелодію "Небо і земля", "Старий рік минає" та "Христос родився".
     Театралізоване дійство вдалося на славу, дітям дуже сподобалося, а господарі до яких ходила Маланка запрошували всіх ще на другий рік. Всім доброго здоров‘я. Христос народився!   
           


Немає коментарів:

Дописати коментар