суботу, 25 листопада 2023 р.

Година скорботи «Голодомор – невиплакані сльози».

     День пам’яті жертв голодоморів відзначається щорічно в четверту суботу листопада на підставі президентських указів 1998 та 2007 років. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.
     Народ України пам’ятає сторінки свого життя, але з часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору. А тому варто робити все, щоб їх нащадки, особливо молодь, знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось.
      Сьогодні, 25 листопада , в Гаврилівській бібліотеці пройшла година скорботи «Голодомор – невиплакані сльози». Удруге пам’ятні дні відбуваються під час повномасштабної війни. Це велика трагедія для українського народу.
      Завідувачка бібліотекою Марія Мельник розповіла про трагічні сторінки українського народу, що примушують стискатися людські серця. І одна із них – Голодомор 1932-1933 рр., а також навела жахливі цифри геноциду. Запропонувала присутнім переглянути книги на виставці «А свічка плакала в скорботі», і запросила долучитися до Всеукраїнської акції «Запалимо свічку пам’яті» о 16 годині.
     Присутні вшанували пам’ять безневинно убієнних хвилиною мовчання та запаливши свічки передавали один одному. Також бажаючі мали можливість ознайомитися з виставкою-інсталяцією «Голодомор – невиплакані сльози», присвячену тим страшним подіям, що відбувались в 32-33р.





Немає коментарів:

Дописати коментар