понеділок, 22 вересня 2014 р.

Обласне свято стрілецької та повстанської пісні ім.Софії Галечко

У перший день Першої світової війни, 1 серпня 1914 року,лідери трьох найбільших галицьких партій утворили Головну Українську Раду(ГУР), котра видала маніфест до українського народу в Галичині, закликаючи до боротьби за визволення України. Однією з перших справ, якою зайнялась ГУР, було створення Української бойової управи, а та, в свою чергу, спрямувала свою діяльність на організацію в австрійській армії окремого українського формування, що мало стати зародком української національної армії.
 Австрійське командування дало згоду на формування українського легіону під назвою "Українські Січові Стрільці" (УСС).Не будучи впевненим у його лояльності, уряд обмежив чисельність легіону УСС до2,5 тис., хоча добровольцями записалось близько 28 тис. Тож 6 серпня 1914 року— 100 років тому — було утворено легіон Українських Січових Стрільців —військове формування, що у складі австрійської армії боронило рідну землю від окупації Російської імперії. На початку вересня Січові Стрільці склали присягу,докорінно змінивши текст: військові присягли на вірність не Австрії, а рідної України, поклявшись захищати її до останньої краплі крові.Софія Галечко народилася 3 травня 1891 року в місті Новий Сонч (нині Польща). Навчалась у Самбірській народній гімназії; закінчила філософський факультет університету міста Граца(Австрія). Брала участь в українському молодіжному русі, була членом «Пласту».В часі навчання була головою гуртка «Рідна школа» та заступницею голови товариства «Січ».На початку першої світової війни добровільно вступила до легіону УСС. З 1914 року була санітаркою, розвідницею, стрільцем, читарем. У листопаді 1914 нагородженамедаллю за хоробрість. Того ж року підвищена в званні до підхорунжої. Згодом —хорунжа УСС, відзначилася у боях в Карпатах (зима 1914-15) та на Маківці.У1917–1918 роках служила в запасній частині — Коші Легіону УСС. 31 серпня 1918трагічно загинула (втонула у Бистриці) у с. Пасічна (існує версія, що покінчила життя самогубством).
21 вересня у м.Надвірна урочисто відзначали обласне свято стрілецької та повстанської пісні ім..Софії Галечко.Наша бібліотека спільно з будинком культури мали можливість представити вишивки майстрині Надії Бойко та колекцію робіт місцевого художника Івана ГавкалюкаРоботи майстрів достойно оцінили представники влади,працівники культури і всі присутні,які переглядали вишивки і картини.

Немає коментарів:

Дописати коментар